Tone Excel

Tuesday, January 28, 2014

Misteri Jam 12

Kaki aku bengkak balik. Aku pernah jumpa tukang urut, tapi aku mintak urut satu badan. Barulah sedap sikit badan. Menurut tukang urut tuh, urut paling baik kena 3 kali berturut-turut. Bila aku nak set appointment untuk next urut.. menurut anak dia, mak dia tak boleh nak urut aku sebab, lepas mak dia urut aku jer, mak dia sakit-sakit macam tu.. Tambah kawan aku lagi, mak dia cakap, aku bukan nya sakit urat, mak dia tak nak cakap ada apa. Mak dia suruh aku jumpa ustaz. Aku pun lepas urut dengan mak dia,, petang tuh terus demam. Aku memang dah biasa & suka urut dengan mak dia.. Haish nak carik tukang urut lain takut tak serasi dengan badan aku. Natijahnya, last2 aku suruh jer mak aku urut aku masa aku nk tido,, ada dalam kul 12 kot masa tuh.. Sambil urut tuh mak aku cerita pasal cerita-cerita seram kat Melaka. Hohohoho memang layan gak,, macam lullaby song jer aku dengar mak aku cerita.

1) Tok Samad

Kat Kampung aku neh ada satu identiti seorang lelaki tua yang agak misteri.. menurut mak aku, orang kampung panggil dia Tok Samad, tinggal kat Berisu, tapi orang selalu jer nampak dia kayuh basikal dalam kampung. Baiknya, dia tak kacau orang. Tapi menurut orang kampung, Tok Samad tuh sebenarnya dah meninggal dunia lama dah.. Tak silap mak aku, dia tuh sebatang kara, sampai sekarang orang selalu nampak dia kayuh basikal tua.,, Lagi satu, tak silap aku, pasal Tok Samad neh, pernah keluar dalam Majalah Mastika tahun 90 an.

2) Wayang Kampung

Mak aku cakap, masa dia kecik-kecik, kat kampung aku kat atas bukit, kat Pekan Berisu ada orang buat macam wayang malam-malam. Tapi free jer lah.. Mak aku kata memang best, pernah satu kali mak aku balik dari tengok wayang, tak silap mak aku masa tuh dia baru pas tengok cerita lakonan "Suzana", pelakon seberang dari Indonesia, memang cerita seram lah, cerita hantu, baru jer dia nak turun bukit tiba-tiba rasa macam ada orang baling pasir. Pastu ada bunyi orang bersiul-siul. Hurm.. tak perlah mungkin ada orang nakal kot.

Tapi benda neh berulang balik, masa tuh aku ingat lagi arwah moyang laki & perempuan aku masih hidup, kitorang balik dari terawikh jalan kaki jer,, dalam masa yang sama lalu ikut bukit,, masa nak turun bukit tuh aku dengan mak aku sama-sama rasa sakit kaki & terdengar bunyi orang bersiul..

Menurut mak aku, rumah atas bukit yang dekat balairaya tuh, memang berhantu,, mak aku selalu dengar orang cerita macam-macam pasal rumah tuh..

Nasib baik bende tuh tak baling pasir,, aku neh dah lah panas baran,, mau nye aku menjerit nanti "Hoi!! apa main baling-baling pasir neh,, tunjukkan diri ko!!" hohohoho

3) Perempuan Mati Bunuh Diri

Mak aku ada cakap, masa mak aku kecik-kecik dulu kat kampung neh ada sepasang suami isteri. Isteri dia frust sebab laki dia selalu amik dadah,. Nak jadikan cerita, satu hari bini dia mati bunuh diri. Sejak kejadian tu, orang kampung selalu nampak dia merayau-rayau kat hujung kampung. Tak silap mak aku, kubur perempuan tuh pon ditanam agak terpencil dari orang lain,, aku tak tau lah bende neh Bid'ah ke aper.. menurut orang kampung, mayat mati orang bunuh diri neh tak leh tanam sekali dengan mayat-mayat yang lain, kena tanam dorang bawah pokok. hurm..

4) Mata Merah

Yang ini cerita mak aku dengar dari orang lain. Mak aku cakap neh cerita dari Datuk Sedara aku, kitorang panggil Tok Ngah. Mak aku cakap, Tok Ngah neh memang rajin dari dia muda sampailah akhir hayat dia.. Nak dijadikan cerita, ada satu malam, mungkin Tok Ngah pergi tengok wayang kampung. Nak dijadikan cerita Tok Ngah aku lalu satu rumah neh, aku pun tak berapa nak faham jugak cerita mak aku neh,, menurut mak aku, dekat depan rumah moyang aku,, kat bawah tuh rumah Nek Jah. masa tuh rumah Nek Jah kecik lagi,, ada orang pergi tumpang kotak batu nisan ker keranda ntah,, antara dua bende neh lah.. masa Tok Ngah aku lalu,, Tok Ngah aku perasan macam ada mata merah kat dalam kotak tu.

Tu lah antara beberapa cerita yang segar dalam otak aku,, masa malam mak aku urut sampailah aku tertido. Terima Kasih banyak2 mak, walaupun aku selalu gaduh dengan mak. Tapi kadang-kadang kitorang boleh jadi kawan baik. Nanti saya belanja mak gula-gula kapas kat Uptown Danau Kota tuh, jangan risau, air mineral nanti along standby satu tong besar, along tahu mak kencing manis.


Wednesday, January 8, 2014

Laluan Jin

Hai, entri kali ini merupakan kesinambungan dari blog aku yang sebelumnya 'Mimpi'. http://lillysuryanimisterius.blogspot.com/2014/01/mimpi.html . Masih lagi menceritakan pasal rakan aku, Ita.

 Selepas Ita & Suami berubat di rumah ustaz tersebut, Ita & Boy meminta ustaz tersebut datang ke rumah untuk 'pagar rumah' dan memeriksa rumah terbabit, kot-kot ada 'makhluk' lain yang 'menumpang free tak bayar sewa' heheheh maksud aku 'makhluk halus' lah.

Mula-mulanya ustaz tu memang nak datang dalam minggu tu jugak, tapi tiba-tiba ustaz tuh kemalangan motor maka terpaksa tunda sehingga ustaz tu benar-benar sihat.

Akhirnya, minggu yang ditunggu-tunggu sudah tiba. Ustaz tuh pun sudah sembuh. Rumah Ita pun penuh dengan sanak saudara yang datang bertandang, menyambut kedatangan ustaz tersebut. Ustaz bersama lagi tiga anak muridnya turut hadir untuk membantu,, ataupun mungkin untuk belajar dari pengalaman.

Ustaz beserta anak muridnya cuba membuat apa yang patut, seperti sembahyang hajat dan mengaji. Sewaktu ustaz berserta muridnya sedang mengajilah, penyakit Ita datang kembali menyerang. Ita menjadi pening dan sakit kepala kemudian kerasukan tidak sedarkan diri.

Sewaktu Ita kerasukan itu lah bermula dialog antara ustaz dan makhluk terbabit. Rupa-rupanya makhluk yang datang mengganggu kali ini bukanlah makhluk yang sama yang mengganggu Ita , selepas di asak, rupa-rupanya dalam badan Ita ada tujuh 'penghuni'.

Berlaku insiden yang mencuit hati sewaktu Ita dirasuk, dimana ustaz tersebut memberi amaran kepada 'makhluk' yang menumpang dalam badan Ita :

Ustaz : dengar sini, suami Ita, haramkan kau masuk dalam badan Ita lagi.
Ita/Jin : dia bukan suami aku!!
Ustaz : memanglah dia bukan suami kau! dia suami Ita.. Kau tu jin, mana boleh kahwin dengan manusia.

Hahahhahahahah tak sedar diri betul 'makhluk' halus tu, dah lah tumpang dalam badan orang, berlagak lak tak mengaku tu bukan suami dia menggunakan badan/mulut Ita.

Menurut ustaz, apabila seseorang itu sudah pernah disihir ataupun jika badan seseorang itu pernah dimasuki jin, maka selepas itu akan mudahlah jin-jin yang lain datang menumpang, seolah-olah 'laluan' untuk jin tersebut sudah terbuka, maka semakin mudahlah dia masuk ke badan seseorang. Rupa-rupanya jin tersebut bukanlah dihantar, sebaliknya mungkin dimasuki tanpa sedar sewaktu Ita pergi ke sesuatu tempat seperti sungai, air terjun dan sebagainya.

Saudara-mara Ita yang menyaksikan kejadian Ita dirasuk tergamam. Tak sangka rupa-rupanya selama ini, jika mereka hanya menonton di TV mahupun wayang tentang seseorang yang kerasukan, dapat dilihat oleh mereka secara 'LIVE'.

Menurut ustaz, rumah Ita tiada apa-apa . Ok jer. Walaupun sebelum ini, pernah terjadi satu kejadian, dimana Ita terkunci didalam biliknya sendiri. Sedangkan jika mengikut logik, tombol pintu untuk 'kunci' berada disebelah dalam bilik, puas Ita memulas, memaksa Ita menelefon suaminya di pejabat. Suaminya dari pejabat bergegas pulang. Sewaktu suaminya sampai kerumah, Boy memaksa Ita memasang ayat ruqyah yang kebetulan ada dalam masa telefon bimbit Ita, sewaktu Ayat Ruqyah dibacalah, pintu bilik Ita boleh dibuka oleh suaminya, Boy.


Tuesday, January 7, 2014

Mimpi

Kadang-kadang mimpi neh ada makna, adakalanya mimpi hanyalah permainan tidur. Ada beberapa mimpi yang memang tak ada makna jika mimpi itu adalah hasil mimpi tidur disiang hari, terjaga/tersedar dari mimpi pada waktu subuh,  mimpi disebabkan angan-angan dan beberapa perkara lagi.

Tapi, ada juga yang berpendapat yang mimpi orang sekarang neh dah tah boleh dipakai aku pun dah lupa apa sebabnya.

Tapi tak bermakna mimpi tuh tak ada maksud. Adakalanya mimpi tuh berulang-ulang seolah-olah memberi petunjuk

Untuk entri kali neh, aku telah meminta izin dari rakanku yang baru sembuh dari sakit untuk berkongsi pengalamannya. Nasib baik dia bersetuju. Bukan apa, aku dengannya agak rapat, dia pun banyak berkongsi pasal masalah dia kat aku. Pernah jugak dia mintak aku rahsiakan, jangan cerita kat siapa-siapa. Tapi dia dah bagi green light aku laju jer update blog pagi neh.. Bukan apa, aku pun takut macam aku neh nak ambik kesempatan jer.. Kalau nak cerita semua pengalaman member aku neh, memang takut panjang berjela dan orang pun malas nak baca. Maka, aku akan ceritakan pengalaman rakan yang bernama Ita (Bukan nama sebenar) dalam enrtri-entri yang lain.. Heheheh barulah blog aku nampak banyak sangat. Sorry Ita.

Sebenarnya, Ita neh selalu sakit-sakit. Klimaksnya, sehinggalah apa yang terjadi baru-baru ini sampai tahap dia dah dirasuk. Terjerit-jerit. Ita neh dah berkahwin, biarlah aku namakan suaminya Boy. Ita & Boy dah lima tahun berkahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Mungkin bukan rezeki lagi, tapi itu kata mereka dulu. Tapi, selepas kejadian Ita dirasuk, barulah Ita & Boy tahu penyebab mereka tak dapat anak.

Cerita pasal Ita sampai tahap kronik neh berpunca pada satu malam, waktu Ita & Boy tengah nak tidur kalau tak silap aku.. Boy baca ayat-ayat al-quran. Tiba-tiba Ita terus menjerit histeria. Jeritan histeria Ita tuh sampai boleh kedengaran dirumah jiran-jiran yang lain.

Esoknya, Boy terus telefon majikan Ita untuk memberitahu yang Ita tak dapat masuk ofis pagi tuh. Tapi yang Ita neh lain macam pulak, dia beriya-iya sangat nak masuk ofis. Tapi ditegah oleh suaminya. Nasib dapat boss yang memahami, Boss Ita bukan setakat memberi kebenaran Ita untuk bercuti, tapi dia turut beri Ita & Boy nombor telefon seorang ustaz. Ustaz tuh juga merupakan Ustaz dari Darussyifa.

Setibanya mereka di rumah ustaz terbabit, Ita dah mula tak sedarkan diri.. Dia dirasuk kembali. Hanya sang suami yang menjadi saksi perbualan antara Ustaz dengan makhluk yang merasuk Ita .

Setelah agak lama diasak, akhirnya makhluk tu mengaku yang dia dihantar oleh seseorang. Menurut makhluk tu, 'Tuan' nya memang tak nak tengok Ita ada zuriat. Nauzubillah..

Menurut Ita, di Darussyifa ada beberapa teknik perubatan. Tapi yang telah digunakan ustaz neh adalah merupakan 'senjata' terakhir, berikutan Ita sudah kronik sehingga tahap dirasuk. Menurut Ustaz tuh lagi, setakat pesakit-pesakit yang pernah datang ke Darussyifa neh, Ustaz tuh cuma membaca ayat-ayat quran dan memberi air penawar sebab penyakitnya tak kronik macam Ita, kalau dah tahap sampai merasuk tuh barulah Ustaz tuh keluarkan 'senjata' tersebut.

Mungkin apa yang aku nak ceritakan ada yang boleh percaya atau tidak.. Sebelum kes Ita, aku pernah mendengar yang ada beberapa pengamal perubatan 'memasung' makhluk halus. Tapi, apa yang digunakan oleh Ustaz yang mengubati ita neh, dia 'memotong' anggota-angota badan jin terbabit. Sebagai contoh yang berlaku pada Ita, ustaz tuh sendiri 'memotong' kaki makhluk tersebut dengan mengunakan bacaan ayat-ayat tertentu. (Bukan potong guna gergaji, kapak atau parang yer)..

Tapi kata Ita, dalam dia tak sedar tuh, dia boleh rasa sewaktu Ustaz tuh nak potong kaki makhluk terbabit,, dia terasa peritnya.. Aku sendiri melihat lebam kekuningan kat badan Ita. Nauzubillah,, itupun kata Ita, lebam tuh dah nak hilang.. Aku tak dapat nak bayangkan macam mana rupa lebam Ita tuh sebenar-benarnya pada waktu kejadian.

Kata Ita lagi, kalau boleh mintak simpanglah kepada siapa-siapa yang terkena sakit seperti yang dideritainya neh. Menurut Ita, memang sakit & perit walaupun pada hakikatnya azab bacaan ayat ruqyah tersebut untuk 'makhluk' yang menumpang dalam badannya. Tapi, kesan kesakitan itu turut dirasai oleh Ita.

Sebenarnya, sebelum neh, Ita pernah bermimpi pasal seseorang. Tapi dia hanya menganggap mimpi itu cuma dari syaitan yang ingin merosakkan hubungannya dengan orang terbabit. Tapi, selepas kejadian Ita dirasuk, 'makhluk' tersebut memeberitahu nama' Tuan' nya. Alangkah terperanjat Boy. Dia rasakan ingin bersemuka dengan 'orang' tersebut, tapi ditegah oleh Ita.

Bukan setakat Ita, aku sendiri pernah bermimpi, dalam mimpi terbabit aku & Ita menuju ke Darussyifa, Ita siap cakap, ada orang buat dia sampai tak boleh beranak.

Bila aku cerita kat Ita, dia macam antara percaya & tak percaya. Tapi tak sangka , mimpi aku & Ita memang benar.  Sebab Ita pon pernah termimpi pasal 'orang ' tuh. Dia pun pelik kenapa 'orang' tuh ada dalam mimpi dia.

Ita hanya bersikap positif selama ini, mungkin itu cuma mainan tidur. Mungkin mimpi itu hanyalah sebuah mimpi yang tiada makna. Tapi ternyata, selepas insiden Ita dirasuk, segalanya dah terjawab.

Pengajarannya, jika kita kerap bermimpi sesuatu berulang kali. Janganlah hanya menganggap mimpi itu remeh. Mungkin ada petunjuk yang ingin disampaikan. Berjumpalah dengan pakar selayaknya, kerana salah satu petanda gangguan makhluk halus, salah satunya ialah mimpi yang buruk.

Untuk kali ini, sampai disini sahajalah cerita yang aku ingin kongsikan pasal Ita. Untuk entri akan datang, aku akan berkongsi pengalaman yang berlaku dirumah Ita.

jeng..jeng..jeng.. tunggu..


Sunday, January 5, 2014

Sixth Sense

Hai,
Entry kali ini, aku nak cerita pasal sixth sense atau dalam Bahasa Melayu dipanggil Panca Indera Ke-6. So, entri kali neh memang tak ada kena mengena dengan band dari Indonesia kumpulan Sixth Sense tuh yek..
Orang yang ada Sixth Sense neh selalunya pandangan mata dia tembus, dia boleh melihat perkara-perkara ghaib seperti jin dan syaitan, langit ke tujuh dan sebagainya.

Punca atau penyebab seseorang yang ada sixth sense neh :

1) Dari lahir atau dari kecik
2) Disihir
3) Pengamal Ilmu Hitam
4) Seseorang yang alim/warak
5) Hijab dibuka oleh pakar
6) Dah Nak Mati (hehehhe)

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal Sixth Sense neh, korang boleh lah tengok cerita Al-Hijab filem arahan Pierre Andre ( Alah cari jer lah kat youtube). Dari cerita tuh apa yang aku faham, hijab tuh macam selaput aura yang melindungi mata kita. Tanpa selaput aura tuh lah kita boleh tengok benda yang bukan-bukan macam jin syaitan, alam ghaib semua tu. Bila seseorang tu dah boleh melihat semua tu, barulah kita panggil yang dia tu dah mempunyai 'sixth sense'.

Sebenarnya, aku pun nak kongsi beberapa kisah tentang 'sixth sense' neh. Kisah pertama yang aku rasa memang nak kongsi pasal jalan cerita dalam Al-Hijab, aku tau ramai yang dah tengok ceritakan? Cuma aku cerita serba ringkas. Dalam cerita Al-Hijab tuh, mengisahkan Pierre Andre memegang watak sebagai pelakon. Tiba-tiba dia dapat tawaran berlakon cerita seram. Dia cuba menjiwai watak seram untuk drama terbabit, termasuklah menonton filem-filem seram, tapi malangnya perasaan seram tu memang tak ada. Akhir sekali dia berjumpa dengan seorang pakar perempuan yang mampu untuk membuka hijab nya, agar dia boleh menjiwai watak seram tersebut. Dia betul-betul teruja bila dia boleh nampak bermacam-macam makhluk ghaib. Pakar Wanita itu kemudian ingin menutup kembali hijabnya, tapi malang, Pierre Andre tak nak, dia berjanji  akan kembali  keesokan harinya untuk menutup hijabnya kembali. Sepanjang malam dia diganggu tanpa henti, dia boleh nampak hantu kat rumah kosong, pocong kat dalam rumah . Akhirnya keesokan paginya dia terus pecut nak ke rumah pakar terbabit tapi malangnya pakar tersebut dah meninngal pulak.

Ada sebab kenapa aku nak cerita pasal sinopsis Al-Hijab neh, sebab baru-baru ini, ada je kawan-kawan aku ajak main permainan. Aku tanya gak lah permainan apa. Katanya, permainan bukak hijab.. huish gila ker.. katanya tak payah takut, dia pernah cuba permainan tu, katanya. Tapi, aku tolak mentah-mentah sebab aku takut jadi macam citer Al-Hijab tuh.. mana lah tahu tengah-tengah syok tiba-tiba pakar tuh meninngal sebab kena strok ker, sesak nafas sebab tercekik taik idung ker,, apa-apa jer lah, last-last hijab aku tak boleh tutup kang tak ke naya nama nya tuh?

Dalam masa yang sama aku teringat jugak cerita dari abang sepupu aku. Katanya, dia pernah cuba permainan bukak hijab neh, katanya alam 'mereka' tuh tak ada angin, tak ada udara.. latar belakang macam warna merah dan makhluk-makhluk tu semua nampak hitam jer. Tak nampak pun lah seperti yang dilihat dalam wayang-wayang, drama dan seangkatan dengan nya, yang kononnya 'mereka' tuh bertanduk, lidah terjelir, kuku panjang dan ntah apa apa lagi ntah.

Kalau benarlah kata abang sepupu aku, maka tak hairanlah kawan aku cakap tak payah takut. hehehheheheh..
hohohohoh

Aku sebenarnya agak berminat gak nak tengok alam ghaib neh, tapi dalam masa yang sama aku mintak pendapat orang lain. Tak kurang juga sumber-sumber yang aku dapat dari Encik Google. Dari apa yang aku dapat maklumat baik dari Encik Google mahupun teman, apa yang aku faham :

Latar Belakang Warna - kalau korang pernah tengok cerita-cerita seram, terutama bila tiba babak seseorang tu tengah tembus ke alam ghaib, mesti akan ada warna latar macam kuning, hijau , merah dan sebagainya. Apa yang aku faham warna latar yang paling baik adalah warna hijau, maksudnya, 'sixth sense' yang diperoleh tuh adalah kurniaan dari Allah, memanglah semua bende berlaku atas kekuasaan Allah jugak. Tapi mungkin ayat yang lebih sesuai, Allah redha memberi 'sixth sense' kepada seseorang itu, berbanding dengan orang yang menggunakan perantaraan jin dan syaitan. Jika latar belakang warna Merah seperti yang didakwa seperti sepupu aku tuh, maksudnya dia menggunakan perantaraan jin & syaitan untuk tembus melihat alam ghaib.. hurm.. yang kawan-kawan aku neh ntah warna apa lak background color untuk sixth sense nyer tuh , lupa pulak aku nak tanya hhahahaha.

Meter Ketembusan Mata - hahahha aku tak tahu ayat apa yang sesuai untuk ayat neh... Apa yang aku maksudkan ialah sejauh mana mata kita boleh tembus. Dari cerita sepupu aku neh yang aku faham, dia cuma boleh nampak rupa 'makhluk' tuh cuma warna hitam jer.. sebab itu sahajalah kemampuan matanya yang keenam yang boleh tembus ataupun bergantung kepada Kekuatan Pakar Pembuka Hijab tu gak..
Kalau macam cerita Al-Hijab tuh, mata dia boleh tembus sampai boleh nampak rupa sebenar makhluk tuh, yang kat dalam air, yang bertanduk, yang berdarah sebab 'Mata Batin' (sixth sense) Pierre Andre tuh kuat.. atau pun Pakar Pembuka Hijab tuh yang memang ilmu nya tinggi.

Tempoh Masa - macam yang aku kata kat atas tadi, ada sesetengah orang punca dia boleh nampak bende tuh bergantung. Ada orang boleh nampak bende tuh cuma masa  dia disihir,, lepas dia dah sihat, dia tak nampak lagi semua tuh. Ada jugak yang mata dia selalu boleh nampak 24jam selalu,, ha.. yang spesies macam neh seksa sikit..Tak kurang juga ada sesetengah orang cuma boleh nampak 'benda' tuh pada waktu-waktu tertentu sahaja. Kiranya dia punya 'Mata Batin' dia tuh boleh on & off. Tapi ada orang kata, kalau buka hijab kalau guna perantaraan jin & syaitan neh kesan dia bergantung. Ada yang boleh nampak benda tuh masa Hijab dia dibuka oleh Pakar, bila Pakar tu dah tutup balik hijab tu, dia tak nampak lagi. Tapi tak kurang juga, ada setengah kes, yang walaupun bila Hijab dia dah ditutup, dia akan boleh jugak nampak 'makhluk' tu pada waktu-waktu atau tempat-tempat tertentu..

Hurm,, entri aku kali neh lebih kepada 'Table Talk' & 'Google Search' bukanlah perbincangan secara 'Ilmiah' yang merujuk kepada 'Jurnal' , 'Ensiklopedia' dan sebagainya.

Tapi, sebarang komen amatlah digalakkan. Aku memang macam berminat jugak nak tengok alam 'sana' tuh, tapi dalam masa yang sama, aku berbelah bagi nak ke tak nak join. Haish ni lah aku, lepas habis belajar, banyak waktu terluang. macam dah tak de kerja lak. Haish.. tengoklah macam mana.





Friday, January 3, 2014

Barang Terbuang

Hai, entry kali neh aku nak cerita pasal barangan terbuang. Satu cerita yang aku sendiri dengar dalam Misteri Jam 12 & juga pengalaman dari orang lain yang diceritakan.

Apa yang aku dengar dalam Misteri Jam 12, ada satu pemanggil neh berminat untuk berkongsi kisah misteri tentang dirinya apabila dia terjumpa sebuah almari terbuang. Dia dan suaminya jadi tertarik untuk ambil almari itu memandangkan keadaan almari itu masih elok dan boleh dipakai.

Sewaktu dia dan suaminya bawak alamari tersebut ke rumah, tiba-tiba dia perasan macam ada kejadian aneh dirumah. Pada mulanya dia tak perasan yang gangguan-gangguan tu semua berpunca dari almari yang dibawa balik. Sampailah satu hari, pasangan suami isteri tuh dapat tahu yang almari tu sebenarnya, pemilik asal tuh buang sebab dia buang saka kat dalam tuh.

Apa yang aku ingat, antara gangguan yang pasangan tu kena, termasuklah dengar bunyi orang ketuk-ketuk dari dalam almari. Kemuncaknya, yang menyebabkan dorang memang dah tak tahan bila dorang terlihat kelibat perempun/nenek tua .

Itu kisah yang aku dengar dalam Misteri Jam 12.

Kisah yang aku dapat dari teman pulak, pasal satu pisau yang dia jumpa kat tepi pantai. Pisau tuh sekali pandang macam pisau rambo. Dia pon pelik, sapa lah yang tercicir pisau kat tepi-tepi pantai neh.

Dia cuma anggap yang pisau tuh mungkin dari orang-orang yang datang berkelah. Mungkin.. hurm..
Dari pengamatan teman aku neh, pisau tuh memang nampak macam agak lama, mungkin sebab dah terkena air laut yang pasang surut sebab tuh menyebabkan warna pisau tuh nampak macam karat sedikit. Tapi masih tajam, dia cuba mengerat akar pokok pon boleh putus katanya.. Katanyalah..

Nak dijadikan cerita, dia bawak balik pisau tuh, sampai ke rumah dia basuh.. Sangkanya karat tuh mungkin susah nak tanggal,, dia ingat nak gosok atau sental guna kertas pasir, tapi cuci dengan air, kesan kotor atau karat tu hilang.. cuma lalu dengan air jer,, tak sabun pon, bila lap dengan tuala berkilat macam baru.

Lepastu, dia perasan tiap-tiap malam dia asyik bermimpi.. Mimpi pelik-pelik.. Macam bukan-bukan jer.
Mimpi orang berbunuh-bunuh. Tiap-tiap malam nak dekat seminggu. Bila tersentak dari tidur tuh dalam pukul 1 hingga 2 pagi..

Klimaks nya, masa tu hari minggu, nak dijadikan cerita, bini dia neh macam buat perangai.. Cemburu tak menentu, asyik salah sangka atau berburuk sangka. Kawan aku neh memang jenis kerja dia outstation. Maklum lah lawyer..

Dah berapa tahun dorang kahwin selama neh, isteri dia memang understanding,, tapi tak tahu nape haritu tiba-tiba isteri dia tuh macam lain macam,, even dia kat ofis keep calling.. tengah prosiding kat court pon,, handphone selalu dia akan off,, bini dia text dia bermacam-macam tuduh dia bukan-bukan sebab off phone, padahal bukan isteri dia tak tahu yang suami dia ada trial pagi tuh..

Masa tu hari minggu, dia cuba berbincang dengan isteri dia, dia cuba tanya, apa yang menyebabkan isteri dia berubah, macam dah hilang kepercayaan, selama neh tak pernah macam neh, dari dorang bercinta memang dia kenal isteri dia neh memang understanding.. sebab tu lah dalam banyak-banyak perempuan kat dunia neh, isteri dia tu lah perempuan yang dirasakan sesuai buat bini lah.

Dah kahwin bertahun-tahun pon, anak dah dua. Pelik gak tiba-tiba bini dia jadi macam neh.. Perbincangan tuh dia ingatkan dapatlah membetulkan apa yang kurang,, dan jika ada kesalahan/kesilapan mungkin kawan aku neh cuba nak perbaiki. Kawan aku neh memang baik. Aku memang kenal dia sangat. Kawan aku neh memang jenis pentingkan family.

Bincang punya bincang tiba-tiba bini dia bertempik, lepastu lari masuk dalam bilik dorang,, kawan aku neh diam jer lah. Dia assume mungkin isteri dia neh nak cari ketenangan. Biarlah.. Tak sampai seminit, selang beberapa saat, Isteri dia keluar dalam bilik bersama dengan pisau yang dia jumpa, siap ugut nak kelar lengan dia lagi.

Apa lagi, berderau darah kawan aku neh, dia cuba nak rampas pisau dari isteri dia, sampai bergelut,, kawan aku sempat jerit kat anak-anak dia lagi.. Tolong call atuk & nenek.. Just In case if anything happen...

Agak lama jugak dorang bergelut, mungkin adalah kot dalam setengah jam. kawan aku neh memang rasa pelik gak, tiba-tiba kudrat bini dia neh kuat sangat. Lastly, pisau tu dapat gak kat kawan aku.. cepat-cepat dia balut pisau tuh dengan kain,, then dia masukkan dalam travel beg dia.

Agak lama dia terfikir,, kenapa isteri dia boleh terfikir nak ambik pisau nak kelar lengan dia. Sedangkan, kalau betullah bini dia cuma perlukan pisau, dia tak perlu nak masuk bilik nak carik pisau,, kat dapur pon ada pisau, lagi dekat untuk dicapai,, berbanding dengan pisau yang berada didalam bilik dia yang ada kat tingkat atas, nak kena naik tangga lagi berlari..

Tambah lagi pulak, isteri dia tuh seorang perempuan yang rasional dan sering berfikiran positif.. memang kawan aku neh tahu,, isteri dia tak akan buat perkara bodoh macam tuh. Orangnya pon sembahyang, baik.

Hari tu jugak, lepas Mak & Ayah dah datang, kawan aku ambik keputusan nekad nak buang pisau tu,, Dia buang kat sungai jer lah.. Nak pergi Port Klang semata-mata nak buang pisau macam tak berbaloi lak katanya.

Tiba-tiba aku pon teringat, masa sekolah dulu, aku pernah pergi ke sebuah pantai (sorry lah aku tak nak bagi tau tempat dia), aku pergi dengan saudara mara aku siap sewa apartment. Nak dijadikan cerita sepupu aku pon ada terjumpa pisau kat tepi pantai, memang aku ingat pisau tuh besar, pemegang dia kaler hitam dan boleh dilipat, tak tahulah pisau tuh pisau rambo ker tak..

Insiden yang lebih kurang berlaku, yang abang sepupu aku neh suka sakat adik dia yang paling bongsu. Nak dijadikan cerita, adik bongsu dia boleh pergi capai pisau tuh nak tikam abang dia.. Nasib baik pergaduhan tuh dileraikan oleh bapak dorang aka bapak saudara aku.

Lepastu , makcik aku sarankan supaya pisau tuh dibuang..

Tak pastilah jika pisau itu adalah pisau yang sama ker tak yang ditemui oleh sepupu aku & kawan aku tuh.