Tone Excel

Monday, September 15, 2014

'Hellhound'


'Hellhound' atau 'Google Translate' nyer 'Orang Jahanam' hahahhaha. Sebenarnya 'Hellhound' neh adalah merupakan seekor anjing ghaib dalam kepercayaan mitos diseluruh dunia. Hellhound juga merupakan makhluk yang dipercayai dari neraka. Rupanya seperti anjing besar yang mempunyai mata yang merah atau kekuningan serta berbulu hitam. Sekiranya seseorang itu sudah terlihat 'hellhound' tiga kali ajalnya akan tiba.

'Hellhound' hanya akan memburu seseorang yang mempunyai kontrak dengan neraka/syaitan. Bunyi lolongan 'Hellhound' dapat didengari lebih dari satu batu.Hellhound mempunyai keupayaan untuk berkata-kata dengan manusia yang hendak dibunuhnya dan hanya manusia yang akan mati sahaja dikatakan mampu melihat Hellhound.

Selain itu, Hellhound juga mempunyai susuk tubuh yang besar(lebih besar dari anjing biasa) dan mempunyai keupayaan untuk bergerak pantas.

Didalam Lagenda Eropah, Hellhound merupakan makhluk yang menjadi petugas menjaga dipintu masuk untuk orang-orang mati seperti perkuburan dan tanah perkuburan, dan menjaga harta-harta dialam ghaib.

Akhir sekali, kepada sesiapa yang pernah melihat dan mendengar lolongan 'hellhound'  merupakan satu petanda kematian.



Friday, September 12, 2014

'Slender Man'


Kali neh aku nak bercerita satu kisah yang agak famous lebih dari 20tahun. Tapi cerita neh popular dari negara luar seperti, Amerika, England,Norway, Jepun, Spanyol, Perancis, German, boleh dikatakan hampir kebanyakan negara, tapi kat Malaysia tak pernah dengar cerita pasal Slender Man neh dan tiada bukti yang kukuh 'Slender Man' neh berasal dari mana sebenarnya.

Kalau korang google translate maksud 'Slender' neh korang akan jumpa maksudnya ramping/tirus. Tapi bila aku hayati balik cerita pasal 'Slender Man' neh. aku rasa, nama 'Slender Man' neh diberi sebab ketinggiannya lebih dari 6 kaki hingga 7 kaki... Sebab tuh dia nampak 'slim' sebab dah tinggi.

Slender Man sering muncul dalam keadaan memakai kot berwarna hitam atau kelabu juga berbaju  putih dan 'neck tie' atau 'bow tie' berwarna hitam atau merah. Sekali pandang 'Slender Man' neh macam manusia, tapi disebabkan rupa dia tak macam manusia seperti tiada wajah (kat muka dia tak ada mata, hidung, telinga malahan rambut sekalipun.) Dia seolah-olah kelihatan macam ada beg putih kat kepala dia, lebih kurang macam tu lah. Lagi satu tangan dia terlalu panjang dan boleh cecah tanah. 
Setiap kali, 'Slender Man' neh muncul, mesti akan ada budak budak atau remaja yang hilang. Lagi satu, Slender Man neh akan muncul kat tempat-tempat yang ada banyak pokok-pokok atau taman permainan yang memang berkabus. Kebanyakan mangsa yang terjumpa dengan Slender Man neh akan dipukau sampai diorang tak boleh nak bergerak mana-mana.


'Slender Man' neh boleh muncul dan lenyap dalam sekelip mata mengikut suka hati dia je.. Tapi sampai sekarang masih tak terjawab, kenapa 'Slender Man' neh muncul dekat orang-orang tertentu je..

Ada yang mengatakan, sesiapa yang pernah terserempak dengan 'Slender Man' neh akan jadi gila, hidung berdarah, mimpi ngeri, berhalusinasi dan banyak lagi lah tanda-tanda lain. Cara 'Slender Man' neh bunuh budak-budak memang kejam kononnya selepas mangsa digantung dekat dahan pokok yang tinggi hidup-hidup dan akan dibiarkan berdarah-darah sehingga mati,'Slender Man' neh akan amik organ-organ badan mangsa neh dan akan masukkan dalam beg plastik.. Eeee kejam giler.. 

Sebenarnya banyak kes yang dilaporkan tentang 'Slender Man'.. Tapi pihak polis pun tak boleh buat apa-apa, sebab tak ada bukti satu, lepastuh kebaanyakan mangsa akan tiba-tiba hilang kalau sempat hidup pun sekejap jer untuk terangkan rupa "Slender Man" neh..


Sebenarnya Slender Man neh ada banyak gelaran lain contohnya 'Tree Man'(sebab dia suka menyorok dekat balik-balik pokok, sekali pandang dia dengan pokok macam sama jer), Slendy, Master, Schlanker Mann, Fear Dubh dan banyak lagi lah tak larat aku nak taip, korang boleh tengok kat wikipedia.

Kebanyakan 'footage' yang dimuatnaik kat youtube akan berakhir dimana, korang akan tertanya-tanya dorang neh hidup lagi ker tak lepastuh. Salah satu 'footage' yang bagi aku agak tertarik untuk aku kongsikan ialah merupakan sebuah rakaman pita dari soal siasat(kes polis) pada tahun 1989 pada 6/7 Oktober tapi disebabkan kes ini dah berlaku lebih 20 tahun jadi rakaman neh boleh ditunjukkan kepada umum, disebabkan kes ini memang dah ditutup atau dibuang kot. 



Untuk korang yang tak boleh dengar footage kat atas aku terangkan serba ringkas, Footage diatas berkisahkan Thomas, bapa kepada mangsa yang bernama Jessica. Jessica bermain kat luar bersama kawan-kawannya pada hari kejadian. Disebabkan hari dah semakin gelap, Jessica belum sampai kerumah, jadi Thomas(bapa Jessica) telefon ibu bapa kepada kawan Jessica yang bermain bersama Jessica pada hari tuh. Tap ibubapa kawan dia bagitahu Thomas, yang Jessica dah balik setengah jam yang lepas. Thomas pun risau, sebab perjalanan nak balik kerumah cuma ambik masa 5 minit jer. Thomas pun keluar ke rumah nak carik Jessica, Tengah dia carik Jessica tiba-tiba dia jumpa 'Slender Man' tengah pegang baju anak dia.. Kemudian tiba-tiba sedang 'footage' neh dirakam. Thomas menjerit-jerit katanya 'Slender Man' tuh ada kat belakang 'Pegawai Penyiasat(Polis yang soal siasat dia dalam rakaman neh). Tiba-tiba terdengar suara pegawai polis neh pon macam terkejut, terdengar bunyi tembakan, lepastuh bunyi tapak kaki, Footage neh tergantung begitu sahaja. Khabarnya, tiada khabar berita yang didengar tentang Thomas dan Pegawai Penyiasat neh. Cuma 'footage' neh jer lah..

Hurm korang rasa macam mana pulak? betul ker tak kisah neh? Ker cerita neh cuma direka oleh orang-orang tua dulu nak takutkan budak-budak?

Kalau tanya aku, mungkin kisah ini 50% betul sebab, cerita neh bukan sahaja berasal dari sesebuah tempat atau negara jer tapi cerita neh jugak popular dekat negara asia seperti Jepun dan kebanyakannya bila ditanya tentang rupa 'Slender Man' diorang akan bagi jawapan yang sama tentang ciri-ciri fizikalnya.

Tentang footage mungkin yer atau mungkin tak..

Selebihnya terpulang kepada korang untuk menilai...

Wednesday, September 10, 2014

Permainan Mistik : 'Blue Baby, Baby Blue'

Ok kali neh, aku nak story tentang Permainan Mistik yang agak legend dekat negara luar sana iaitu permainan 'Blue Baby'.

Konsep permainan neh sama dengan Permainan 'Bloody Mary' cuma yang kiutnya permainan neh tak perlu korang bawak masuk lilin bagai.

Caranya korang pergi toilet sorang diri, kunci pintu dari dalam, padamkan lampu, mengadap cermin, lepastuh korang buat tangan ala-ala pegang baby macam gambar budak 'nerd' kat bawah neh :


Kemudian korang mula membaca mantera kat bawah neh :

" Blue Baby, Baby Blue"

Sebanyak 13 kali tanpa salah sebut.. Kalau korang tersalah sebut contohnya tetiba yang kali ke13 korang tersebut "Blue Baby, Baby Boo" (contoh) korang kene repeat balik..

Kalau korang buat ritual diatas neh dengan betul, korang akan rasa dekat tangan korang macam seolah-olah 'bayi ghaib' kat dukungan korang. Sebelum dia semakin berat, korang kena cepat-cepat buang kan baby tuh kat dalam lubang tandas dan korang terus 'flush'... ada jugak dakwaan mengatakan sewaktu 'bayi ghaib' tuh ada kat tangan korang, makin lama korang pegang, korang boleh rasa yang 'baby blue' tuh cakar-cakar tangan korang.


Kemudian, dekat dalam cermin akan keluar satu bayang perempuan sambil menjerit sampai pecah cermin "Pulangkan bayi aku"(Tapi, dia speaking London lah, aku terjemahkan jer)..

Ada satu cerita tentang sekumpulan pelajar yang pernah mencuba ritual ini, mereka menghantar seorang kawan untuk masuk ketandas seorang diri, yang lain menunggu diluar tandas, sekian agak lama, kawan diorang yang kat dalam tandas tuh senyap, puas ketuk pintu dan try bukak tak boleh, locked dari dalam.

Kemudian mereka mendapat bantuan dari rumah kawan yang lain, sewaktu tiba ditempat kejadian, selepas pintu berjaya dibuka, kawan diorang mati dalam keadaan yang cukup mengerikan, mata dikorek dan badan penuh dengan cakaran.

Masalahnya sekarang, korang percaya ke? Hahahhaha aku percaya jer kalau korang buat permainan Baby Blue, Blue Baby neh memang korang akan terdengar suara perempuan menjerit kalau korang duk lama-lama dalam tandas.

Tapi, bukan suara dari dalam cermin, sebaliknya suara mak atau bini korang kat luar tandas sebab mengamuk tunggu lama, orang lain pun nak guna tandas jugak, yer tak? kehkehkeh


Permainan : 'Bloody Marry'



Kali neh aku nak cerita tentang satu permainan mistik yang dipanggil 'Bloody Mary'..
Cara nak main permainan mistik neh, cukup simple.. Korang cuma kene tunggu pukul 12 tengah malam, kemudian korang masuk bilik air padam lampu.. bawak sebatang lilin dan nyalakan, berdiri depan cermin dalam bilik air rumah korang, kemudian korang sebut :

"Bloody Mary....
.......Bloody Mary......
................Bloody Mary "

Sebut perkataan kat atas tuh sebanyak tiga kali atau 13 kali.. lepastuh tada...!!! korang akan tengok, sape yang muncul kat dalam cermin hahahahhahahahhaha ...

Kononnya selepas korang buat ritual yang disebut kan diatas, akan ada satu perempuan dengan muka pucat lesi akan muncul dekat depan cermin sambil tersenyum sinis memandang korang.

Ada juga yang mengatakan, kalau korang tersalah ritual, aku pon tak pasti tersalah ritual macam mana ntah, mungkin lah kot aku rasa kalau korang tersalah panggil ker sepatutnya korang sebut 'Bladi Meri' tapi korang tersebut 'BALDI meri' ker..(kononlah,,, aku pun tak tau salah ritual tuh camner). 'Bloody Mary' tuh akan menggunakan bayang 'pemanggil' tersebut di dalam cermin dalam keadaan merenung tajam kepada pemanggil. Contoh mungkin macam gambar kat bawah neh



Sebenarnya, ada banyak kebarangkalian yang akan berlaku dengan ritual diatas, salah dua nya adalah:

i - 'Bloody Mary' akan mengorek mata pemanggil dan mencakar kulit pemanggil sehingga mati..


ii - 'Bloody Mary' akan menghantui hidup korang seumur hidup sehingga korang boleh jadi gila huhuhuhuhu..

Ada juga yang mengatakan, dalam kes agak terpencil, 'Bloody Mary' akan memulakan perbualan dengan pemanggil, dan hantu 'Bloody Mary' neh akan menceritakan apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Perbualan akan berterusan dalam jangka masa yang agak pendek sehinggalah dikatakan, pemanggil tersebut akan hilang dan tidak akan didengari lagi khabar berita darinya kerana dipercayai, ditarik oleh 'Bloody Mary' kedalam cermin dan korang akan terperangkap didalamnya SELAMA-LAMANYA...!!!



Korang mesti pelik kan? Amende lah 'Bloody Mary' tuh kan? Kalau Biskut Meri tuh korang kenal lah jugak iye dok?

Ok lah asalnya ada tiga nama yang merujuk kepada entiti yang sama seperti 'Bloody Mary', 'Mary Worth' dan 'Dead Mary'.

Versi yang paling popular ialah Bloody Mary merujuk kepada Ratu England I yang juga dikenali sebagai Mary Tudor. Beliau diberi gelaran Bloody Mary sebab dia berlaku kejam kepada rakyatnya sepanjang zaman pemerintahannya.Selain itu, riwayat mengatakan yang Mary Tudor neh tak boleh mengandung, kalau dia mengandung, kompom bayi dia hilang... Sebab tuh ada jugak yang mengatakan salah satu cara yang paling ekstrem nak seru Bloody Mary neh korang boleh jugak sebut "Mary, I killed your baby" sebanyak tiga atau 13kali...



Versi yang lain pulak mengatakan Mary Worth merupakan seorang ahli sihir yang hidup 100 tahun, satu hari tuh dah kantoi,, bila dah kantoi dengan orang kampung dia pun dihukum gantung sampai mati mandatori..


Versi yang lagi satu, macam agak 'noob' tapi boleh lah jugak digunapakai kot, kononnya Bloody Mary neh adalah Mary Worthington. Mary Worth neh seorang yang cantik, dan dia seorang yang sangat bangga dengan kecantikannya itu.. Sehinggalah satu hari dia terlibat dalam kemalangan dan mati ditempat kejadian. Dikatakan muka dia habis hancur remuk, sebab tuh, sesiapa yang seru Bloody Mary neh dengan perkataan "I believe in Mary Worth" sebanyak tiga atau 13 kali, Bloody Mary neh akan menjelma dalam cermin dengan muka yang remuk dan hancur sewaktu dia terlibat dalam kemalangan jalan raya dahulu..



Jadi, kesimpulannya.. korang rasa macam mana? Betul ke tak?

Kalau aku secara jujur aku rasa benda neh mungkin ada kebenarannya dan mungkin juga tidak. Tapi aku tak berani lah nak buat, sebab aku rasa hidup aku cukup indah sekarang neh, So, kepada sape2 yang dah putus asa dengan hidup, asyik kene marah dengan boss, boyfie atau gugurl tak balas wechat/wassap, korang boleh lah cuba ritual neh.

Tapi pastikan waktu korang buat ritual neh waktu tengah malam dalam kul 12, bawak sebatang lilin masuk jamban, padamkan lampu tandas, mengadap cermin dan buatlah..

Oh yer lagi satu, pastikan korang menggunakan Bahasa Inggeris yang betol, sebab bukan aku nak berlagak ker atau nak suruh korang jadi Spain uOlzz,,,

Sebab Mary tuh kan Mat Saleh, kang kalau korang cakap Bahasa Melayu kang takut dia tak faham lak hahahahahah,, kang tin biskut meri lak yang datang kat korang lak kang!

Lagi satu kan aku nak cakap, sebelom aku update blog neh, aku ada terbaca, yang ritual neh 30% mungkin betul.. sebab yer lah kan,, ritual neh buat kat dalam jamban, korang tahu kan jamban tuh rumah sape??? So, ada kemungkinan ada benar jugak akan ada syaitan yang menyesatkan manusia..

Lagi 70% mengatakan ritual neh tak betul sebab, yer lah kot,, agak-agaklah sikit, ko ingat senang ker nak panggil-panggil & puja hantu neh??? lain lah korang neh dah bertapa dekat 7 pergunungan, 7 dasar laut dan 7 hutan belantara logik gak lah hantu tuh nak dengar korang panggil dia hahahahha.. Sedangkan orang yang dah tidur lena dalam kul 12 korang panggil bawak KFC, MC D, A&W pun belom tentu dia nak dengar, neh plak korang nak panggil setan dengan sebatang lilin jer kah kah kah kah.

Tapi, aku syorkan, janganlah buat.. Bukan apa, baik korang simpan lilin tuh untuk guna pada waktu-waktu kecemasan time black out ker.. ok?

Bye..



Tuesday, September 9, 2014

'Pengajuk'





Kali neh aku nak bercerita tentang satu pengalaman dari Rancangan Misteri Jam 12, kata kawan neh, dulu dia neh memang berani sangat layan Misteri Jam 12.. walaupun suami dia keluar bekerja malam, dia tetap berani layan sorang-sorang. Tapi ada satu kejadian yang menyebabkan dia berubah. Dia hanya akan mendengar  Misteri Jam 12 sewaktu suami dia berada dirumah, jika suami dia bekerja malam, dia tak akan.

Lisa(bukan nama sebenar), pada suatu malam sewaktu suami dia bekerja malam, dia melayan Misteri Jam 12 seorang diri. Untuk korang yang pernah dengar Misteri Jam 12, pasti akan terbiasa kalau terdengar 'sound effect' perempuan mengilai dan menangis. Serius, memang bunyi suara hilaian dan ketawa itu menakutkan, Misteri Jam 12 neh radio Singapore, kalau korang yang duduk area Johor mungkin boleh tembus siaran radio tersebut 89.7fm. Kalau tak, korang boleh mendengar siaran dari Internet Radio seperti MeRadio dan sebagainya tak pon korang boleh dengar dari YouTube.

Ok, berbalik Kisah Lisa, sewaktu dia sedang melayan Misteri Jam 12, sewaktu 'efect' perempuan mengilai, Lisa akan tukar ke siaran radio lain, sebab bagi Lisa, effect perempuan menangis tuh memang menakutkan nak nak kalau dengar seorang diri.

Sewaktu Lisa sudah bertukar ke siaran Radio lain, tiba-tiba perasan suara perempuan mengilai tersebut masih kedengaran, terdengar jelas berada diluar rumah.