Tone Excel

Tuesday, May 20, 2014

"Haippp...! Jangan Tutup Lampu Dapur!! Nanti........ hehhehehehhe"

Tadi bersembang jap. Ada satu rakan seofis tanya aku, dia ada mimpi ular hitam.. Dia mintak aku google maksud. Tapi keluar merapu jer... Aku cakap dengan kawan aku, kalau mimpi ular hitam neh tak baik. Macam petanda ada gangguan. Tapi bila tanya kawan yang lain, katanya mimpi ular neh untung hahahahha.

Ntah lah macam-macam versi aku dengar pasal mimpi ular neh, ada yang cakap ada orang nak meminang lah, apalah.. tapi kalau tak silap aku,, tak semestinya ular, kalau kita mimpi binatang berbisa macam ular, kala jengking ataupun binatang buas macam harimau, memang maksud dia tak baik. Semua tuh petanda gangguan. Lagi satu tengok jugak waktu kita mimpi tuh.. Kalau kita mimpi waktu siang atau pon dah waktu subuh, mimpi tuh cuma mainan tidur jer tak ada makna apa-apa pun.


Ok lah berbalik semula dengan tajuk blog hari neh,, borak punya borak berlanjutan lah sampai lah tentang Ayat Ruqyah dan juga gangguan di dapur. hohohoho dapur? kenapa dapur? kenapa bukan swimming pool? hahahah.. Swimming pool pun seram gak tau..

Sebenarnya, boleh masuk cerita pasal dapur neh, bila kawan aku cerita, masa tuh dia baru kahwin, tinggal kat satu tempat. Masa malam nak tido dia padam semua lampu satu rumah.. Kemudian masa nak tido dengar kat dapur macam ada orang goncang-goncang barang.. Yang lawaknya, suami dia boleh lak tegur bende tuh "Shuhhh...!!!!" hahhahaha. Lepastuh bende tuh makin menjadi, last-last dia onn kan lampu dapur dan perasan kat atas siling dapur tuh macam ada bentuk macam setan katanya.. Aku pun tak tanya bentuk setan tuh macam mana.

Kemudian, aku teringat pengalaman aku sendiri pernah tinggal kat rumah kampung. Tumpang rumah orang masa tuh, aku ceritalah masa aku tinggal kat satu rumah neh,, owner dah pesan jangan padam lampu dapur bila waktu malam. Nak dijadikan cerita satu malam kitorang terpadam lampu dapur huhuhuhuh apa lagi korang.. Tak boleh tido balik malam tuh, dengar kat dapur macam meriah jer,, dengar orang tarik kerusi, dengar bunyi orang makan, dengar macam-macam lah, macam orang nak memasak pon ada dengar bunyi periuk semua.

Kawan-kawan aku terus cakap, selalunya kalau bunyi orang makan kat dapur atau kerusi bergerak tuh 'Hantu Raya'... Wo! aku tergamam.  Aku terfikir sejenak.. Katakanlah malam tuh aku beranikan diri intai,, apa yang akan aku nampak ek? Tiba-tiba aku rasa rugi lak tak intai,, ceh sembang lak aku neh.. kang gila lak kang kalau nampak 'bende' tuh betul2 tengah makan.


Sebenarnya aku pernah terdengar dalam segmen Misteri Jam 12, sebenarnya ruang kat dapur neh salah satu ruang yang genting kat rumah sebab normally dapur rumah kat Malaysia neh dekat dengan bilik air atau tandas.. Sebab tuh bila kawasan yang 'Hot Spot' tuh gelap especially waktu malam makin gelap lah,, bila dah gelap makin aktif lah aktiviti 'Makhluk' tersebut... Sebab tuh ada rasional nyer lampu dapur jangan dipadam pada waktu malam... nanti.... hehhehehe


1 comment: