Tone Excel

Monday, October 27, 2014

Hurm.. Bilik Hotel ini Selamat tak untuk saya?



Sebenarnya bila kita bercakap pasal Hotel, Motel mahupun Resort yang berhantu neh bukan satu dua tempat jer. Ikutkanlah terlalu banyak tempat yang memang berhantu. Bagi korang yang tak pernah mengalami pengalaman-pengalaman seram sepanjang menginap dimana-mana tempat Alhamdulillah.. Tapi bagi korang yang pernah 'terkena' janganlah berasa serik. Sebenarnya terdapat beberapa cara yang korang boleh tahu tempat tersebut berhantu atau tak.

Sebagai contoh, jika korang pergi mana-mana hotel tiba-tiba kalau 'Reception' tuh dah kata dah full. Tak payah lah korang meradang tak tentu pasal. Memang mana-mana hotel sebenarnya ada menyediakan bilik-bilik kosong yang digunakan untuk kecemasan, dan bilik tersebut hanya disimpan untuk orang-orang luar. Sebab apa? Dari pengalaman seorang yang pernah bekerja sebagai Staff Hotel, kebanyakan mereka sudah maklum ada sebab kenapa bilik tersebut tidak mahu diberikan kepada orang-orang tempatan terutamanya sesetengah orang Melayu yang percaya benda-benda mistik, sebab bilik tersebut memang pernah ada sejarah seperti orang yang mati dalam keadaan tak wajar seperti bunuh diri, dibunuh, kemalangan contoh macam terhimpap kipas, peti ais, almari dan sebagainya.

Tapi bila Guest dah memang nak sangat terpaksalah dia bagi jer bilik tuh, sebab tak nak kecoh dan bergaduh panjang. Kadang-kadang pernah tak korang pelik, bila korang datang, korang dah booking bilik tuh awal-awal tiba Receptionist kata bilik tuh belum ready lah atau apa-apa alasan lah sebab diorang tak nak korang dapat bilik 'bertuah' tersebut, tapi dalam masa yang sama dia usahakan bilik yang lain untuk korang. Tapi bila korang dah 'kerek' sangat, nanti dia pun terpaksa bagi bilik tuh kat korang then 'enjoy' your night ok? Hahahahhahahhahahahhahahah (Kejam tak gelak ketawa aku?)

Lagi satu, kita manusia neh memang dikurniakan satu perasaan, sebaik sahaja korang menjejakkan kaki, korang rasa macam tak sedap hati. Better tukar jer lah bilik. Sebelum masuk tekan loceng, bagi salam dan perhatikan keadaan bilik tersebut, perhatikan ada keganjilan tak? Sebagai contoh korang masuk-masuk jer bilik korang tengok cadar atau selimut dia macam tak kemas, atau korang perasan macam bilik air basah macam ada orang baru guna lagi satu yang paling kronik korang terjumpa daun-daun atau bunga-bunga kering. Dah jangan cakap banyak. Korang terus turun kat reception mintak tukar je bilik walaupun dia bagi apa sahaja alasan kononnya kecuaian housekeeping lah apa lah..

Secara logik, kalau korang check in mana-mana hotel, reception akan contact housekeeping terlebih dahulu betul tak? Untuk bertanya bilik tersebut dah ready(kemas) ke tak?  Sebelum dia orang izinkan korang masuk terlebih dahulu. Jadi logik tak bila korang masuk ada benda-benda yang tak kemas?

Lagi satu korang juga boleh tahu sama ada bilik tersebut sudah lama tidak berpenghuni atau tidak dengan cara memeriksa bau bilik. Setengah bilik hotel yang berkarpet korang boleh bau macam ada satu bau yang orang lama tak vakum. Then, korang tengok tuali mandi dia pulak, masih ada lagi bau Softlan atau bau segar? Tidak berbau hapak seperti lama atau pun tuala tersebut sedikit keras sebab lama tak guna? Dari situ korang boleh tahu sebenarnya. Tak pun susah-susah sangat, bila ada mana-mana bellboy(tukang bawak beg korang) yang hantar beg kat bilik korang, bagilah sikit tips Rm5 ker Rm10 sambil tuh korang boleh risik dan tanya dia, bilik tuh bila last orang check in? Atau kalau korang nak tahu sejarah bilik tuh berhantu ker tak bagi lah tips tuh lebih sikit, sambil korang janji tak akan dedahkan nama atau identiti pemberi maklumat bila korang nak tukar bilik lain nanti.

Itulah serba sedikit tips yang dapat aku kongsikan untuk korang. Kalau korang ada beberapa tips lain boleh lah komen jer kat ruangan komen kat bawah. Lagi satu aku nak ucapkan bebanyak terima kasih kepada korang yang baca, komen dan +1 blog aku. Aku mintak maaf aku tak boleh nak reply komen korang. Untuk pengetahuan korang yang pernah komen, aku akan singgah dan stalk kat blog korang cuma aku tak boleh komen atau reply komen dengan akaun google time kerja sebab mungkin administrator kat ofis aku ada buat restriction kot, Kalau guna laptop rumah aku boleh komen dan balas cuma aku jarang update blog kat rumah.

Sekali lagi terima kasih banyak :)
Walaupun follower aku cuma 39 orang sekarang neh, tapi traffic blog aku Alhamdulillah lebih dari 39.




1 comment:

  1. Meletop gila entri ni!!! Terima kasih banyak2. Petua2 tu boleh guna untuk elak benda2 tak baik jadi kat kita.

    ReplyDelete