Tone Excel

Tuesday, October 21, 2014

Penampakan Paderi Tanpa Kepala


Pernah menonton cerita Hantu Jeruk Perut sebuah Filem Horror dari Indonesia yang mengisahkan Hantu Paderi Tanpa Kepala? Sebenarnya cerita ini adalah adaptasi dari kisah mulut ke mulut penduduk sekitar Tempat Pemakaman Jeruk Purut di Jakarta Selatan.

Jika anda pernah menonton filem terbabit, dapat diringkaskan cerita Hantu Jeruk Purut mengisahkan hantu Paderi Tanpa Kepala yang menghantui kawasan Perkuburan Jeruk Purut, ditambahkan dengan lagi satu watak Hantu Betina yang dikenali sebagai Kuntilanak. Dalam filem menceritakan, yang Hantu Paderi Jeruk Purut neh meninggal kerana difitnah merogol kekasihnya yang bernama Lasmi, padahal paderi tersebut cuba menyelamatkan Lasmi sewaktu Lasmi hampir diperkosa, dalam pertelingkahan itulah Paderi tersebut mati kerana kepalanya dipancung.

Itu cerita dari Filem. Kalau cerita dari penduduk kampung, Hantu Paderi tanpa kepala neh mati akibat dipancung sewaktu Zaman Belanda, tiada sebab yang jelas kenapa dia dipancung.

Menurut penduduk sekitar, Hantu Jeruk Perut akan berkeliaran disekitar kawasan Perkuburan Jeruk Purut (Perkuburan Islam) sambil memegang kepalanya yang sudah terpisah dari badan manakala tangan yang sebelah lagi akan memegang lampu gasolin atau tanglung sambil diiring dengan seekor anjing yang berwarna hitam.

Cerita bermula apabila penjaga kawasan perkuburan Islam tersebut ternampak susuk tubuh paderi tanpa kepala itu kononnya tersesat, dia seorang kristian tetapi termasuk dalam kawasan perkuburan islam, walaupun bunyinya agak lucu, tapi kalau sesiapa terserempak pun pasti akan ntah lah, kalau aku lah kan aku pengsan kot hahahha.

Cerita lainnya pula, seorang lelaki yang keretanya rosak betul-betul dikawasan Perkuburan Jeruk Purut, sebelum keretanya rosak dan termati tengah jalan dia terlihat ada satu susuk tubuh ditengah jalan dengan lampu yang agak samar-samar, dia menderas keretanya secara perlahan-lahan, apabila susuk tubuh paderi tersebut tinggal beberapa meter lagi, enjin keretanya termati masa itu jugalah dia ternampak seeokor anjing melintas jalan didepan kereta dengan cara melayang-layang. Eeeee,,,, seram doh.. kalau aku lah mau terkencing kat situ..

Kemudian, pemuda tersebut mengalih pandangan pada lembaga yang berdiri ditengah jalan tadi. Ya Allah, terkejut bukan kepalang, apabila lelaki tersebut terlihat susuk tubuh paderi tanpa kepala dan memegang kepalanya sendiri dengan cara memegang rambutnya.  Terus lelaki tersebut pengsan di tempat kejadian. sehinggalah dia ditemukan penduduk kampung pada waktu pagi keesokannya.

1 comment:

  1. saya pun boleh pengsan kalau nampak hantu tak ada kepala

    ReplyDelete