Tone Excel

Wednesday, October 29, 2014

"Sue...Oh Sue..."


Ok kali ini, aku nak cerita tentang satu lagi dari teman aku, Ika. Menurut dia neh pengalaman dia masa belajar kat asrama dulu. Masa tuh penghujung tingkatan 4, dia belajar kat sekolah teknik, masa tuh dah nak exam. Masa mula masuk kat situ, ada satu Senior dah pesan, jangan guna satu tandas dekat hujung blok, kononnya tandas tuh kotor.

Nak dijadikan cerita, pada satu petang, Ika neh masuk juga lah ke tandas yang dimaksudkan tuh. Biasalah dah duduk asrama, kadang-kadang malas nak berebut toilet dengan pelajar lain, jadi dia pun mencuba nasiblah kot pergi tandas yang dilarang Senior masa mula-mula masuk dulu.

Masuk je Ika kat dalam toilet tuh...

...............WAH......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Memang terbaiklah! Toilet tuh memang bersih, lagi satu air kat shower dia pun kuat, memang best lah mandi. Lagi seronok, dia guna bilik air tuh seorang! Tak payah susah-susah nak berebut dan beratur macam toilet satu lagi tuh.

Semenjak Ika masuk dalam toilet tuh, memang lepastuh Ika selalu mandi semua kat situ jer lah. Tak kiralah time bila pon even lepas prep pon Ika akan masuk jugak kat toilet tuh. Tau jer lah kalau prep habis dalam pukul 12 malam atau 1 pagi macam tuh.

Sampailah satu hari tuh, nak dijadikan cerita, masa tuh lepas prep. Masa tuh nak exam tak silap, ada lah Ika stay sampai pukul 2 pagi, pastuh nak masuk tidur pergilah basuh muka & gosok gigi, pergi dekat toilet yang 'best' tuh.

Memang Ika neh pergi sorang jer lah dalam toilet tuh. Pergh,.. bayangkan, keringnya hati dak Ika neh baru aku tau.

Tengah dia gosok-gosok gigi, tiba-tiba waktu dia nak meludah tuh, lampu terpadam!...

Sikit pun dak Ika neh tak takut, malah dia jerit "Woi! sapa kat luar tuh? Jangan main-mainlah.. Tak payah kacau aku!"..

Kemudian lampu menyala semula.. lepastu dengar orang ketawa. Ika memang dah suspek neh mesti kawan-kawan dia yang nakal neh.

Lepastuh nyala, padam, nyala, padam,padam nyala halal haram haram halal haramjadah... eh sori ape aku merepek neh..

kiranya macam dia main-main dengan suis lampu lah..  Ika jadi bengang. Menyirap pun ada, dia terus keluar nak tengok siapa kat luar dengan tak pakai spek mata, nampak macam 'blur' jer lah..

ceh!

Rupe-rupenye kawan dia si Sue!.

Bukan main lagi si Sue tuh berlari sambil tergelak-gelak sampai hujung tangga lepastuh hilang dari pandangan.

Usai memberus gigi dan cuci muka semua, Ika terus masuk kebilik. Terkejut! Sue dah tidur nyenyak siap berdengkur.

Cara Ika memerhatikan Sue diperhatikan oleh seniornya, Kak Mimi. Ika lantas bertanya " Kak, Sue neh baru tido ker ? Kesian dia, baru tidur dah berdengkur macam neh hehhehe"..

Kak Mimi terus membalas "Ika, Sue kan demam.. Tadi pun masa prep mana ada dia turun bilik prep tadi, lepas maghrib jer dia terus tidur sampai sekarang, kan dia tak sihat?"..

Sambung Kak Mimi apabila melihat Ika terdiam," Kenapa Ika, ko nampak Sue kat mana-mana ke tadi?"

Ika hanya terdiam, tak berani nak cerita kepada Kak Mimi, takut tak percaya satu, kedua takut kene marah sebab pergi toilet yang hujung blok tuh.

Jadi, Ika berfikir memang betul lah waktu dia nampak Sue berlari kemudian tiba-tiba meng 'hilang' bukanlah sebab dia tak pakai spek mata.. tapi rupa-rupanya sebab.....heheheheheheh

Sebenarnya menurut Ika, dekat asrama dia tinggal neh memang berhantu, macam-macam cerita, kiranya kalau sorang histeria satu sekolah boleh berjangkit!.

Nantilah aku cerita lagi..


No comments:

Post a Comment