Tone Excel

Wednesday, August 13, 2014

Silat Pengantin

Silat pengantin...


Heheheheheh thrill tak gambar pensilat neh? hahahah mestilah tak kan? Ok lah untuk entri kali neh. Aku sebenarnya nak share dengan korang satu bende pasal Silat Pengantin. Aku tak tahulah masih wujud ke tak Silat Pengantin neh zaman sekarang. Tapi tak silap aku masa mak & abah aku kahwin dulu memang ada Silat Pengantin. Aku cuma nak explain sikit pasal silat pengantin neh pasal aku takut ada budak-budak zaman sekarang neh tak tahu Silat Pengantin tuh apa? Pengantin ker yang bersilat?

Silat Pengantin neh merupakan satu acara tradisi dalam Perkahwinan Melayu. Tapi aku rasa benda neh dah pupus. Sebab aku tengok memang dah jarang aku tengok upacara silat dekat majlis perkahwinan Melayu sekarang.

Sebenarnya, ada benda nak aku ceritakan pasal silat pengantin neh. Ini pun aku dengar dari Misteri Jam 12. Ada satu pemanggil neh bercerita. Pemanggil neh boleh lah dikatakan seorang yang arif dalam Perubatan Tradisional. Kiranya banyak juga pengalaman dia dalam mengubatkan orang dan dia pun banyak berkongsi dalam segmen tuh. Pemanggil tersebut dikenali sebagai Pak Raden.

Sebenarnya banyak cerita-cerita Pak Raden yang berunsur pengajaran. Tapi ntah kenapa kali ini, aku tertarik dengan kisah dia pasal Silat Pengantin.

Menurut Pak Raden, ada satu couple baru berkahwin. Bila dah habis Majlis Resepsi, couple yang baru kahwin tuh pun nak berehat. Tiba-tiba pengantin perempuan neh perasan pengantin lelaki neh lain macam lalu pengantin perempuan neh tanya "Awak demam ke?"..

Lepastuh lama-lama diorang perasan dekat badan lelaki tuh macam ada kesan pukulan, jelas nampak ada kesan tapak tangan dengan 5 jari melekat dekat badan pengantin tersebut. Dah lah pengantin lelaki tuh putih melepak kan.

Lepastuh agaknya pasangan tuh pun mintak pertolongan Pak Raden. Tup tup tup kata Pak Raden ada orang berniat jahat masa majlis perkahwinan tadi. Menurut Pak Raden, ada salah sorang yang buat silat pengantin tuh, sambil bersilat dengan pengantin rupa-rupanya dia ada niat tak baik. Dia tak buat apa-apa dekat pengantin perempuan, tapi dia ada buat sesuatu kat pengantin lelaki.

Agaknya sambil bersilat tuh, orang tuh ada 'mandrem' atau 'jampi' sesuatu kat pengantin lelaki untuk hilangkan semangatnya. Tak tahulah sebab dendam ke apa.

Sebenarnyalah kalau diikutkan logik, sebab tu lah dalam perkahwinan islam, usahkan silat, tepung tawar tuh pon tak wujud sebenarnya. Sebab nak elakkan benda-benda macam neh terjadi lah. Terkena panahan mata orang (orang dengki), tuju-tuju dan sebagainya.

Aku bercakap neh bukan sebab aku jeles dekat orang yang kawin majlis grand. Tidakkkk... kau nak buat majlis kahwin 7 hari 7 malam , kek kahwin bertingkat-tingkat sampai nak kene naik tangga nak memotongnya pon tak jadi masalah.

Kalau boleh kurangkan lah aktiviti-aktiviti yang tahyul neh.

Aku jugak sangat mengalu alukan kalau korang ada cerita seram boleh lah email aku kat puffbuffduff309@gmail.com



Sekali lagi aku mintak maaf kalau aku ada menyentuh hati mana-mana pembaca especially jurusilat pengantin ke ape ke., bukan aku nak tuduh semua jurusilat begitu,,, tapi...

No comments:

Post a Comment